Om oss

Mitt namn är Lisbeth Alakangas tillsammans med min man Anders har vi startat Kennel Swidjan. 

Vi bor i Svedjan som ligger i Unbyn ca 1,5 mil från Boden. Där bor vi i Anders föräldrahem nära både till älven och till skogen. Vi har underbara träningsmarker bara runt knuten. Tillsammans med oss bor flattarna Maya, Zoya och Betty.

Hela mitt vuxna liv har jag haft hund allt från Shetland sheepdog, irlänsk zetter, jämthund och schäfer. Jag försökte få tag på en flatvalp redan år 2000 men då fanns det inga valpar att få tag på. Lyckan var stor 2004 när vi skulle få köpa en flatvalp av min uppfödare Helena på Kennel Ewokes. 

Jag som hade erfarenhet av både lydnads- och brukstävlingar fick nu lära mig en helt ny tränings- och tävlingsgren. Jag började med jaktträning och var helt fascinerad av att se hur roligt hunden tyckte att denna träning var. Jag blev även såld på flatcoated retriver som hundras och jag kommer fortsättningsvis alltid ha en flat vid min sida. Anders har en naturlig känsla för djur och vi har hundträning som ett gemensamt intresse och far alltid tillsammans på alla jaktträningar och hundkurser. Jag står gärna för basträningen och Anders tycker om att utmana hundarna och se vad dom egentligen kan. Tillsammans kompletterar vi varandra väldigt bra .

Våran första flat hette Meya och tillsammans både jag och Anders lärde vi oss mycket och hur man tränar apportering med en flat. Det var en helt ny värld som öppnade sig och vi fick massor av erfarenhet. Maya är vår andra flat och numera är det min man Anders som både tränar och tävlar med henne. Själv tävlar jag lydnad med Maya och planerar att tävla bruks.

Om Kenneln

Jag har alltid drömt om att föda upp en valpkull och nu har jag en hund som jag anser är värd att avla vidare på så det är dags att förverkliga den drömmen. Jag hoppas att det kan bli starten på ett nytt blad i boken om mitt liv. Därför har vi startat Kennel Swidjan´s som är en omskrivning av platsen där vi bor här i Svedjan.

Man måste ju börja någonstans och våran kennel börjar med Ewoke´s Kind of Special kallad Maya. Det kommer att bli en liten uppfödning av Flatcoated Retriver där målet är att föda upp friska arbetsvilliga men även rastypiska hundar. Det primära är att föda upp hundar som älskar att arbeta. Viktigt för oss är hundens vilja till att samarbeta, att hunden har en av och på knapp men framförallt att hunden och dess förfäder är friska. Vi vill avla fram hundar som har förutsättningarna till ett långt liv. Det viktigaste är insidan men sen är det alltid roligt om valparna även får förutsättningar att gå bra i utställningsringen även om det är sekundärt.